ریزش مو گاهی یک معضل است و گاهی یک امر طبیعی. شاید شما هم با دیدن چند تار مو در برس یا لباسهایتان، نگران ریزش موهایتان باشید. اما باید بدانید از دست دادن ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو روزانه، کاملا طبیعی است.
ریزش مو زمانی نگران کننده است که موها به صورت دستهای بریزد و به مرور کم پشت شوند. در چنین شرایط است که باید به فکر راهی برای درمان باشید.
برخی از ریزش موها مانند ریزش مو پس از زایمان کاملا طبیعی است. اما موارد بسیاری وجود دارد که بدون درمان رفع نمیشوند. عوامل متفاوتی وجود دارد مانند بیماری، مشکلات هورمونی، افزایش سن، قرار گرفتن در معرض استرس و تغذیه ناسالم. که در این مقاله به چند مورد از آن خواهیم پرداخت.
قبل از آنکه از دلایل ریزش مو بگوییم، بهتر است با چرخه رشد مو آشنا شوید.
در پوست سر ۱۰۰ هزار تار مو وجود دارد. هر یک دارای چرخه متفاوتی از رشد هستند. هر فولیکول مو یک تار مو تولید کرده و رشد آن در ماه حدود ۱۲ میلی متر است. شاید جالب باشد که بدانید، این تار مو ۲ تا ۶ سال عمر میکند.
بعد از آن، یک ماه رشدش متوقف میشود. هنگامی که چرخه جدید شروع میشود، آن تار مو نیز میریزد.
در ادامه به ۱۰ علت اصلی ریزش موها میپردازیم:
ضربههای فیزیکی مانند جراحی، تصادف، بیماری شدید و یا حتی آنفولانزا میتواند باعث ریزش موی موقتی شود. این موضوع موجب تحریک گونهای از ریزش مو به نام جریان تلوژن نیز میشود. دکتر گلاشور متخصص پوست در نیویورک متعقد است؛ هنگامی اتفاق استرسزایی برایتان رخ میدهد، میتواند بر چرخهی مویتان اثر بگذارد و مو را به مرحله ریزش سوق دهد. اما لازم نیست نگران باشید. چراکه به محض ترمیم بدن، مو دوباره رشد میکند.
بارداری یکی دیگر از فشارهای جسمی است. ریزش مو مرتبط با بارداری بیشتر پس از زایمان دیده میشود.
در دوران بارداری به دلیل سطح بالای هورمونها، ریزش موها کاهش مییابد. موها در این دوره پر پشتتر خواهد شد. در حقیقت سطح بالای هورمونها، موهای باقی مانده را حفظ کرده و مانع از ریزش آنها میشود.
بعد از زایمان سیستم بدن به حالت طبیعی باز میگردد. در نتیجه موها که چرخه رشد آنها به پایان رسیده، میریزند. به همین علت است که مادران تازه زایمان کرده، یکبار دچار ریزش مو شدید میشوند. معمولا بعد از ۲ سال موها به حالت طبیعی خود بر میگردند.
اگر در این زمان دچار ریزش مو هستید، جای نگرانی نیست. چراکه موهایتان پس از چند ماه دوباره رشد خواهند کرد.
برای مطالعه مراقبتهای بارداری در ایام کرونا، کلیک کنید.
با توجه به اطلاعات ارائه شده در آکادمی پوست و مو آمریکا، اگر در رژیم غذاییتان پروتئین کافی دریافت نکنید، ممکن است بدنتان رشد مو را متوقف نماید. گفته میشود که این امر پس از دو تا سه هفته از کاهش پروتئین بدن، به منظور جبران این کمبود اتفاق میافتد. راهکار ارائه شده در این زمینه ساده است. سعی کنید از منابع پروتئین بیشتر استفاده کنید.
منابع پروتئین: ماهی، گوشت، حبوبات و تخم مرغ.
رژیمهای نادرستی که موجب کاهش وزن بیش از ۷ کیلو درماه باشد، به بدن آسیب میزند. از عوارض این رژیمهای لاغری، ریزش مو است. اگر میخواهید لاغر شوید بهتر است قبل از آنکه به خود آسیب بزنید از پزشک تغذیهی خود مشورت بگیرید.
البته با یک رژیم غذایی سالم، موهای ریخته شده جایگزین میشوند.
حدود ۲ نفر از ۳ مرد، تا سن ۶۰ سالگی تجربهی ریزش مو شدید را دارند. اکثر اوقات این موضوع به علت الگوی طاسی آنها است. این نوع از ریزش مو توسط ترکیب ژنها و هورمونهای جنسی مردانه ایجاد میشود. به طور معمول یک الگوی کلاسیک را دنبال میکند که مو از ریشهها ناپدید میشود و باعث ایجاد خط موی M شکل میشود.
حالا چه باید کرد؟! برای درمان بهتر است به پزشک مراجعه کنید. اما کرمهای مانند مینوکسیدیل و داروهای خوراکی مانند فیناستراید وجود دارد که میتواند از ریزش مو بکاهد. در آخر عمل کاشت مو نیز میتواند یک گزینه خوب باشد.
الگوی ریزش موها در زنان، به نام آندروژنیک آلوپسیا است. این الگو همان نسخه زنانه الگو ریزش مو مردان است. اگر در خانوادتان زنان در سنین خاصی موهای خود را از دست میدهند، ممکن است بیشتر درمعرض باشید. زنان مانند مردان دچار عقب رفتگی خط مو نمیشوند. این دسته از افراد فرقشان بازتر و موهایشان نازکتر میشوند.
راهکار این است که با پزشکی در این خصوص مشورت شود. یا از مینوکسیدیل استفاده کنید.
باید بدانید که استرس و ریزش مو باهم در ارتباط هستند. استرسهای شدید میتواند موجب ریزش مو شود. عمل جراحی وسیع، غم واندوه زیاد، بیماریهای شدید جسمی و روانی از جمله شرایطی است که منجر به استرس میشود. در این چنین شرایطی ریزش حدود ۶ تا ۸ ماه ادامه مییابد.
همچنین لازم به ذکر است که فشارهای احساسی کمتر از فشارهای جسمی باعث ریزش مو میشود.
برای درمان بهتر است ابتدا از شر استرس و افسردگی خود خلاص شوید.
برای خواندن مقاله افسردگی کلیک کنید.
تقریبا میتوان گفت از هر ۱۰ زن یک نفر به دلیل کمبود آهن مبتلا به کم خونی است. همین امر یکی از دلایل ریزش موها نیز محسوب میشود.
برای درمان نیاز است یک مکمل آهن مصرف کنید. همچنین از دیگر علائم کم خونی ،علاوه بر ریزش مو، میتوان به خستگی، سردرد، سرگیجه، سردی دست و پا و رنگ پریدگی اشاره کرد.
این غده تیروئید است که با تولید هورمونها، متابولیسم بدن را تنظیم میکند. اگر این غده پروانهای شکل کمتر یا بیشتر از این هورمونها تولید کند، چرخه رشد موها دچار مشکل میشود.
این اختلال میتواند علاوه بر ریزش مو، موجب کاهش یا افزایش وزن شود. همچنین حساسیت به سرما یا گرما و ضربان قلب را نیز افزایش یا کاهش میدهد.
برای درمان چه باید کرد؟ داروهای مصنوعی تیروئید به شما کمک میکند تا مشکل را برطرف کنید. زمانی که سطح تیروئید به حالت عادی برگردد، ریزش مو نیز متوقف میشود. پس اگر نشانههای این اختلال را دارید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
سطح پایین ویتامین ب از دیگر دلایل ریزش مو است.
درمان این مورد نیز مانند کم خونی بسیار راحت است. مکملهای ساده و همچنین تغییرات رژیم غذایی باید کارساز باشند.
برای آنکه بیشتر با ویتامین B آشنا شوید، کلیک کنید.