اعتیاد به مصرف مواد مخدر یکی از شایعترین مسائلی است که جامعه ما با آن درگیر است. در بسیاری از موارد مصرف مواد مخدر عوارض جدیای را برای فرد و اطرافیان او خواهد داشت.
اکثر مواد مخدر، در مغز ترشح دوپامین میکنند. همین امر باعث احساس لذت و گرایش مجدد فرد به مواد میشود. همین مصرف مجدد است که موجب اعتیاد فرد شده و شاید باعث شود تا پایان عمر با عوارض آن دست و پنجه نرم کند. در ادامه به عوارض جسمی و روحی مصرف مواد بر سلامت فرد مصرفکننده، خواهیم پرداخت.
مدار احساس لذت در مغز انسان، دوپامین است. دوپامین که یک فرسنده عصبی است حرکات بدن انسان، احساسات، درک و شناخت، انگیزه و سرخوشی را تنظیم میکند. تقریبا همهی انواع مواد مخدر به شکل مستقیم و یا غیر مستقیم بر روی دوپامین تاثیر میگذارند. تحریک کردن این سیستم موجب میشود انسان از رفتارهای عادی خود نیز احساس لذت کند. حالت سرخوشی و نشئگی که فرد مصرف کننده دنبال آن است، به واسطه مصرف مواد مخدر ایجاد میشود. همین امر به آنها یاد میدهد دوباره و دوباره کار خود را تکرار کنند.
رضایت از ایجاد این سرخوشی موجب ترغیب شدن ناخودآگاه به مصرف مجدد میشود. به بیان دیگر این احساسات مغز را متوجه رویداد مهمی میکند که در حال وقوع است و به ما یاد میدهد که بدون فکر کردن به آن عمل کنیم.
افراد معتاد به مواد مخدر، معمولا به یک یا چند عارضه ناشی از اعتیاد مانند بیماریهای ریوی، قلبی، سکته، سرطان و ناراحتیهای روانی و اختلالات شخصیتی دچار هستند.
از دیگر تاثیرات منفی مصرف مواد مخدر بر بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
همچنین برخی از مواد مخدر که از راه بینی مصرف میشوند به سلولهای عصبی مغز آسیب میرسانند.
برای مطالعه مقالات بیشتر، کلیک کنید.
طبق تحقیقات انجام شده بین مصرف مواد مخدر و ناهنجاریهای روانی ارتباط وجود دارد. حتی در برخی از موارد کسانی که از آسیبپذیری خاصی رنج میبرند، ممکن است با مصرف مواد مخدر مشکلات روانی آنها تشدید شود.
مواد مخدری مانند الکل، روانگردانها و هروئین بر خلق و خوی فرد تاثیر میگذارد. این مواد برخی احساسات را تحریک و برخی دیگر را خنثی میکند. یکی از علتهایی که افراد به آن رو میآورند، شاید همین باشد. از دیگر تاثیرات مصرف مواد مخدر بر سلامت روان، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مصرف مواد مخدر علاوه بر آسیب رساندن به فرد مصرف کننده، سلامتی اطرافیان فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.
تزریق موادی مانند هروئین، کوکایین و متامفتامین عامل یک سوم از موارد ابتلا به بیماری ایدز است. همچنین تزریق مواد مخدر عامل مهمی در ابتلا به هپاتیت نوع C است که نوعی بیماری مرگبار کبدی تلقی میشود. باید بدانید که تنها تزریق مواد مخدر موجب بروز بیماریهای عفونی نمیشود و مصرف به هر شکلی باعث مسمومیت بدن انسان، کاهش قدرت قضاوت، گرفتار شدن در معرض رفتارهای جنسی و افزایش میزان خطرپذیری میشود.
خوشبختانه برای ترک اعتیاد روشهای گوناگون و امیدبخشی وجود دارد. در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
یکی از روشهای درمان و یا ترک اعتیاد، کم کردن تدریجی ماده مخدر است. در این روش فرد بیمار میتواند با برنامه و به همراه ارادهای قوی و محکم، روزانه از ماده مخدری که استفاده مینماید کم کند. تا آنجایی که مدت ۲ تا ۳ هفته دیگر هیچ مصرفی نداشته باشد. در این روش فرد بیمار نیاز دارد که زیر نظر روان پزشک معالج باشد.
در این روش فرد بیمار درمان اعتیاد خود را توسط پزشک شروع میکند. داروهایی در این روش تجویز میشود که شامل داروهای اعصاب و داروهایی است که ماده مخدر نیستند اما اثراتی مشابه دارند. در این روش به بیمار توصیه میشود به هیج عنوان از ماده مخدر استفاده نکند. در این روش معمولا بیمار معتاد به مدت یک هفته در منزل استراحت میکند.
این روش شبیه به روش دوم است. تنها با این تفاوت که بیمار در بیمارستان بستری میشود. امتیاز این روش درمان این است که وضعیت بیمار از نزدیک و توسط پزشک کنترل میشود. هرگونه علائم ترک چه جسمی چه روانی، سریعتر انجام میگردد.
این روش آخرین، پیشرفتهترین و سریعترین روش ترک اعتیاد است. روش سم زادیی به گونهای است که بسته به نوع ماده مخدر، طریقه استفاده، مدت زمان و سبب اعتیاد؛ فرد معتاد بین ۴ تا ۶ ساعت بیهوش میشود. در این زمان داروهایی به بیمار تزریق میشود که پس از آن که به هوش میآید بسیاری از علائم جسمی ترک اعتیاد را ندارد مگر عوارض معمولی بعد از بیهوشی. ادامه درمان نیز با پزشک معالج است.
در آخر فرد معتاد از نگاه پزشک بیمار است. فرد معتاد باید مصمم در رها شدن از این بلای خانمانسوز باشد و به خود و اطرافیانش فکر کند.
نظر شما در این رابطه چیست؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
برای مطالعه مقالات بیشتر، کلیک کنید.